TEDxOtaniemi 2017 - FAQs for speakers

Got questions about becoming a TEDxOtaniemi speaker? Below are some FAQs to fill you in on what's involved. If you're still left wondering about something, get in touch with your coach or the speaker curator!

What does it mean to be a TEDxOtaniemi speaker?

TEDx events are independently organized and follow TED’s mission of ideas worth spreading. Central to the speech is a great idea—small, big, or somewhere in between—geared to a general audience. After the main event, TEDxOtaniemi talks will be posted on YouTube (you can find last year’s here) and selected talks may even find their way to the main TEDx page, where you can find a number of talks from around the world on a wide range of themes.

TEDx -tapahtumat järjestetään aina vapaaehtoisvoimin, tavoitteenaan jakaa tärkeitä ideoita laajemmalle yleisölle. Puheiden tärkein ominaisuus on juuri tämä merkityksellinen idea - pieni tai suuri - joka esitetään yleisölle sopivalla tavalla. Tapahtuman jälkeen, puheet julkaistaan YouTubessa (viime vuoden puheet löydät täältä) ja osa puheista saattaa jopa saada näkyvyyttä virallisella TEDx sivustolla, jonne kerätään puheita ympäri maailman, monista eri aihepiireistä.

What is speaker coaching?

We recognize that invited speakers may have varying levels of experience (maybe none!) in public speaking. It’s also worth noting that TEDx talks are stand-alone talks and not lectures or discussions. Regardless of your experience, a good TEDx talk requires planning. Our speaker coaches will help you find your voice, focus your topic, and make sure the talk fits within the TEDx style.

If you agree to give a talk, we’ll send you a starter package to help you get going. In principle, we recommend that you start brainstorming as soon as possible as it can take some time to find the core idea. While we hope you start writing earlier, our joint coaching sessions will start in early June and all talks should be ready by early August — as they must be reviewed prior to the final event. You will have the opportunity to practice during coaching and at the final rehearsal (August 18, TBC), where we will do a full run-through onstage at the venue, the Design Factory.

Ymmärrämme, että tapahtumaan kutsutuilla puhujilla on vaihtelevasti kokemusta puheiden pitämisestä. On myös tärkeä huomata, että jokainen TEDx -puhe on oma kokonaisuutensa, eikä siis ole osa paneelikeskustelua tai luentoa. Riippumatta puhujan kokemuksesta, hyvä TEDx -puhe vaatii suunnittelua. Valmentajamme auttavat sinua löytämään oman tyylisi, löytämään puheesi punaisen langan ja varmistavat, että puhe sopii TEDx -konseptiin.

Mikäli olet kiinnostunut liittymään TEDx -puhujien joukkoon, lähetämme sinulle pian lisää käytännön infoa tapahtumasta sekä muuta tukimateriaalia. Idean kiteyttäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, sillä ydinviestin löytäminen saattaa viedä aikaa. Kaikille puhujille suunnatut yhteiset työpajat ja valmennukset alkavat kesäkuun alussa, mutta toivomme, että voit aloittaa puheen valmistelun jo ennen sitä. Puheen tulee olla valmis elokuun alussa, jotta aikaa jää valmiiden puheiden läpikäymiselle ennen varsinaista tapahtumaa 19.8. Puheen pitämistä pääset treenaamaan valmennuksissa, sekä kenraaliharjoituksessa (alustavasti sovittu 18.8.) itse tapahtumapaikalla, Design Factorylla.

What about language?

It’s possible to present in Finnish or English and we plan for a mixed-language program. Finnish might be most suitable for one topic while English might be best for another, especially if you want to reach a wider audience. We have native-level support for both languages from a coaching perspective.

Puheen voi pitää joko suomeksi tai englanniksi. Itse aihe saattaa jo määritellä kummalla kielellä puhe kannattaa pitää, mutta pidä mielessä, että englanninkielinen puhe todennäköisesti saavuttaa suuremman yleisön kuin suomenkielinen. Valmentajiemme joukosta löytyy kielitaitoa tukea kummankin kielisten puheiden valmistelua.